Uutiset
Perjantai 16.03.2012

Historiaa

Tervetuloa viihtymään Kamera-Aitan www-sivuille.

Firmamme täytti 30.11.2011 75 vuotta.
6.3.1937 Kamera-Aitta muutti nykyiseen osoitteeseen.

Clark Gable, Chaplin, Greta Garbo olivat filmin suuret nimet silloin kun Birger Lundsten kehitteli yritystä. Elokuvat olivat mustavalkoisia ja kovasti kaksiulotteisia – puhe kun puuttui. Musiikki rätisi, mutta tunnelma pysyi silti korkealla…

Valokuvakin oli jo silloin vielä mustavalkoinen, ja kamerat todella koirankopin kokoisia, tai silloisia tekniikan ihmeitä. Paljon on siis muuttunut, mutta yksi on jäänyt: valokuvausliikkeen nimi oli jo silloin Kamera-Aitta.

 

Turun tori vuonna 1938

Lentonäytös Artukaisissa vuonna 1938

Ennen vanhaan Martinkirkko sijaitsi kaupungin liepeillä

Turun satama - ikkuna maailmalle

Birgerin poika, Per Johan ”Clotte” Lundsten sai jo varhain kuvan pureman. Hän hankki itselleen vankan alan koulutuksen, muun muassa Hampurissa.

Olympialaisia vietettiin Helsingissä vuonna 1952, ja samana vuonna Clotte astui mukaan toimintaan todenteolla. Vuonna 1972 hän astui liikkeen johtoasemaan isänsä jälkeen, ja vielä tänäkin päivänä hänet löytää harva se päivä Kamera-Aitan tutun tiskin takaa.

Clotten aikakausi on ollut huiman teknisen kehityksen aikaa valokuvauksen alalla. Vertaapa vaikka taannoista Garboa James Bondiin! Valokuvaus harppaili jättiläisaskeleita näiden vuosien aikana. Värivalokuva ja diakuvaus ovat vain pari esimerkkiä tekniikan voittokulkueesta.

Elektroniikka astui kuvaan ja japanilaisten voidaan melkein sanoa syöneen kameramarkkinat tuttujen ja perinteisten saksalais- ja eurooppalaismerkkien kustannuksella. Kamera-Aitta on Cloten aikakautena nähnyt loputtoman määrän uudistuksia niin tekniikan, valokuvaksen kuin valokuvataiteenkin aloilla. Tänään voimme varsin oikeutetusti väittää Cloten muodostavan yhden tärkeistä turkulaisen valokuvauksen tukipilareista.

Mutta eihän maailma siihen tyssännyt. Bondille ilmestyi ryppyjä siloposkiin samalla kuin taide teki ennenäkemättömiä rajanylityksiä. Kuvissa, äänessä, high-techissa, rapissä, technossa… esimerkit ovat loputtomat.

Kolmas sukupolvi Lundsteneja, Sten Erik ”Tetti” on viettänyt vuosia Kamera-Aitassa aina vuodesta 1981, ja – intohimoisena purjehtijana – vuodesta 1993 liikkeen ruorissa. Hän on siis ehtinyt kokea alan aivan uuden aluevaltauksen, digikuvan.

Tetin jalanjäljissä voidaan sanoa tietokoneen astuneen Kamera-Aittaan. Kuvanvalmistus on automatisoitunut, ja mukaan ovat tulleet kuvankäsittelyt, digitulosteet ja suurkuvat. Kuvakin on saanut yhä uusia ulottuvuuksia!

Yksi kuitenkin pysyy ja jää, nimittäin perinne. Kamera-Aitassa perinne ei rajoita eikä lukitse, vaan toimii elävänä perustana nykypäivän laadulle, asiakaspalvelulle ja osaamiselle. Kamera-Aitta on vuosien saatossa onnistunut surffailemaan taidokkaasti sekä teknisen että taiteellisen aallon harjoilla! Tasapainoilu onnistuu hyvin kun motoriikka pelaa, ja tänään perinteet sekä jatkuvuus ovat vankka perusta, joskin katse on tiukasti tarkennettu tulevaisuuteen.

« Takaisin otsikoihin